15.3 ℃ licht bewolkt
19 Jun, 2018
  • Winterberg
aanrader:

Al ligt Winterberg gevoelsmatig om de hoek, het is goed om de verkeersregels in Duitsland weer even scherp te hebben. Bijna iedereen weet dat je in Duitsland net iets harder het gaspedaal mag in trappen. Al is de adviessnelheid net als in veel plekken in Nederland 130 kilometer per uur. Let op: als je betrokken raakt bij een aanrijding kan je eerder aansprakelijk worden gesteld mocht jij harder rijden dan de geadviseerde snelheid. Let op: op sommige trajecten geldt deze adviessnelheid ook als maximumsnelheid en kun je een bekeuring krijgen wanneer je deze over gaat. Houd de verkeersregels dus in de gaten!

Winterbanden

In Nederland zijn winterbanden (nog) niet verplicht. Maar in Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Dit betekent dat het niet verplicht is gesteld in een bepaalde periode of gebied, maar afhankelijk is van de weersomstandigheden. Aangezien het weer onvoorspelbaar is, is het monteren van winterbanden als je voor wintersport naar Winterberg gaat verstandig. Let op: het is in Duitsland ook verplicht om een veiligheidsvest in de auto te hebben en is het verboden om je auto langs de snelweg te repareren.

Umweltzones

Tijdens de rit of vakantie even de stad in. Dat kan in Duitsland niet zomaar, door de umweltzones. Veel steden in Duitsland hebben een centrum die alleen toegankelijk is met een groene of gele milieusticker, ook wel vignet. Groen betekent toegang tot de hele binnenstad, met een geel vignet heb je beperkte toegang. Dit vignet kost ongeveer €12,50 en is onbeperkt geldig. Vergeet deze kleine investering niet. Het gebied binnenrijden zonder deze sticker wordt beboet. Op deze website kun je zien in welke plaatsen Umweltzones kennen. Heb je een dieselauto van voor 2000 of een benzineauto van voor 1993, kun je geen sticker plakken en  kom je de centra van Duitse steden helaas niet binnen. Duitsland hanteert dit beleid om de lucht in de steden schoner te houden en erg vervuilende auto’s te weren uit stadscentra.