12.4 ℃ onbewolkt
19 Aug, 2018
  • Winterberg
aanrader:

Regels op de skipiste

Sta jij binnenkort de skipiste in Winterberg? En weet jij aan welke regels jij je moet houden op deze skipiste? De Internationale Federatie voor Skiën, officieel Fédération Internationale de Ski (FIS) is de internationaal overkoepelende sportbond voor de skisporten en organiseert mede de winterse Olympische Spelen. Zij hebben een tiental regels opgesteld om de veiligheid te bewaren op de piste.

1: Houd rekening met je mede-skiërs

Veiligheid begint bij jezelf. Zorg dat je een veilige situatie creëert voor jezelf en je mede skiërs op de piste. Zelfs als deze zich niet aan deze 10 piste-regels houdt.

2 Beheers jezelf zowel in snelheid als in skistijl

Als skiër moet je ten alle tijden op tijd kunnen stoppen of uitwijken. Belang hiervoor is dat jij je snelheid en wijze van skiën gemakkelijk kunt aanpassen aan de situatie. Houd hier rekening met de conditie van de poste, de sneeuw, weersomstandigheden, de drukte op de piste en de schat de skivaardigheid in van de skiërs om je heen. Pas je aan aan minder vaardige skiërs maar laat je ook zeker niet opjutten door skiërs die eventueel beter zijn.

3 Voorrangsregels

De skiërs die onder je skiën hebben voorrang, degene achter je moet zijn skispoor zo kiezen dat hij jou niet in de weg zit. Kijk dus zelf ook ver vooruit, houd rekening met deze skiërs en ski niet vlak langs ze heen.

4 Keuze spoor

Op de skipiste mag je aan alle kanten inhalen. Maar de skiër die je inhaalt mag op geen enkele manier gehinderd worden of in gevaar gebracht worden.

5 Invoegen

Net als inhalen, mag invoegen van alle kanten. Maar ook hier moet je rekening houden met je mede skiërs en dus deze niet hinderen. Kijk goed om je heen.

6 Smalle stukken

Zorg dat jezelf skiet waar genoeg ruimte is en zorg dat als je gevallen bent er genoeg ruimte is voor je medeskiër. Maak dus zo snel mogelijk weer de baan vrij. Zie je iemand die op een onoverzichtelijke plaats ernstig ten van komt, waarschuw dan de skiërs die naar beneden komen en blijf bij de gevallen persoon.

7 Klimmen of lopen

Als je gaat klimmen of te voet de piste afdaalt, mag dit alleen aan de zijkant van de piste. Zorg dat je goed zichtbaar bent voor de afdalers en let op kruisingen.

8 Let op waarschuwingsborden

Let op waarschuwingsborden. Het spreekt voor zich, deze borden staan er niets voor niets en zijn in het belang van je eigen veiligheid. Ook de aanwijzingen van het veiligheidspersoneel dient nagevolgd te worden.

9 Verlenen van hulp

Bij een ongeval ben jij verplicht hulp te verlenen. Zorg als eerste dat de reddingsdienst gewaarschuwd is en verleen eerste hulp aan de gevallene. Zorg dat het slachtoffer door de afdalende skiërs wordt ontweken.

10 Legitimatieplicht

Het is verplicht om te skiën met een geldig legitimatie bewijs.

 

Zin gekregen in skiën? Boek hier je vakantie.